Kaj je kineziološki trak in čemu služi

Kineziološki taping je terapevtska metoda brez zdravil, ki je učinkovita pri zdravljenju številnih težav, saj zmanjšuje bolečine in skrajša čas rehabilitacije. V svetu jo fizioterapevti uporabljajo že dolgo, najbolj opazno med vrhunskimi športniki. Je pa tudi res, da se posebej v zadnjih letih metoda širi po svetu tudi v rehabilitaciji bolnikov, ker je učinkovita, uporabna in pripomore k hitrejši ozdravitvi.

Kineziološki trakovi

Pri kineziološkem tapingu gre za nameščanje elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok. Poudariti je potrebno, da niso vsi kineziološki trakovi enaki saj jih večina odstopa od standardov po kakovosti . Zato je smotrno izbrati trakove, ki izpolnjujejo standarde kakovosti in imajo vse potrebne certifikate, tako kot kineziološki trakovi znamke NASARA. Metoda je učinkovita tudi za nevrološke simptome zaradi stimulacije kožnih receptorjev. Nameščeni trakovi spodbudijo telo, da začnejo v njem potekati naravni procesi samozdravljenja, saj ponuja oporo in stabilnost mišicam ter sklepom brez omejitve naravnega obsega gibov. Učinkovita je pri številnih ortopedskih, nevromišičnih, nevroloških in drugih medicinskih stanjih. Športniki jo imajo radi prav zaradi učinkovitosti pri izboljšanju propriocepcije (sposobnosti zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega dela telesa v prostoru) in koordinacije med tkivi, ki so udeležena pri gibanju (kosti, mišice, vezivno tkivo).

Koraki zdravljenja s k. trakovi

zdravljenje s k.trakovi

Pomoč vrhunskim športnikom

Nameščanje traku sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok., itd.

Pri vrhunskih športnikih ta metoda omogoča učinkovitejši trening in tudi terapijo v času treninga. Metoda izboljša mišične funkcije zaradi podpore ali razbremenitve mišice, stabilizira sklepe, repozicionira subluksirane (nekoliko pomaknjene) sklepe in podpira naravno funkcijo sklepov, podpira vezi in ligamente, odstranjuje zastoj in izboljša pretok limfe. Metoda je učinkovita tudi za rehabilitacijo bolnikov po operativnih posegih, ker s to zmanjšamo možnost vnetja, bolečino, oteklino, povečamo pa obseg gibljivosti, skrajša se tudi čas rehabilitacije. Precej jo uporabljamo pri bolnikih s kroničnimi bolečinami zaradi poškodb oziroma stanj gibalnega sistema, pri nosečnicah za podporo med nosečnostjo in po porodu, pri bolnikih (tudi dojenčkih in otrocih, ne le odraslih) z nevrološkimi težavami in, kot že rečeno, pri športnikih v času »sveže« poškodbe, sanacije poškodbe oziroma kot preventivo pred poškodbo najbolj ogroženih mišic oziroma sklepov.

Privlačne barvne kineziološke trakove naj raje lepi terapevt oz. oseba z opravljenim tečajem kineziotapinga

Kienziološki trakovi niso samo učinkovito orodje za izvajanje metode, ampak tudi prava modna muha. Kineziološki trak je sestavljen iz bombaža in elastičnih vlaken ter posebnega vijugastega nanosa lepila. Osnovni principi lepljenja so sicer na videz preprosti – na spletu lahko denimo najdete navodila za lepljenje trakov pri različnih športnih poškodbah, trakove pa je mogoče kupiti v specializiranih prodajalnah -, vendar iz izkušenj lahko trdimo, da uporaba trakov za kineziološko lepljenje brez fizioterapevtske obravnave ali narejenega tečaja kinezoptapinga ne prinese trajnega in zadovoljivega učinka. Metoda ni učinkovita, če terapevt napačno oceni vzrok težave, če obravnavan del telesa ni v pravilnem položaju za namestitev traku ali če je nateg traku premočan ali prešibak. Terapijo naj izvaja za to usposobljen fizioterapevt ali oseba, ki najprej naredi celotno oceno poškodbe oziroma težave in predlaga fizioterapevtske ukrepe za njeno sanacijo, na primer hlajenje, dvig poškodovane okončine, počitek, namestitev traku, pri športnikih, na primer tekačih, pa še spremembo obutve, tehnike teka, količine in intenzivnosti treninga.
Kako si pravilno nalepimo kineziološke trakove pa se lahko naučite na naših visokokakovostnih delavnicah ali dvodnevnih tečajih kineziotapinga – NASARA International Taping Academy (NITA) in sicer pod vodstvom strokovno usposobljene predavateljice
dr. Maje Frangež, dr. med., specialistke fizikalne in rehabilitacijske medicine, zaposlene na Inštitutu za medicinsko rehabilitacijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Več si lahko preberete na naslednji povezavi – Tečaj Kineziotapinga

UČINKOVITOST KINEZIOTAPINGA

IZBOLJŠANJE MIŠIČNE FUNKCIJE IN ZMANJŠEVANJE MIŠIČNEGA NERAVNOVESJA
POMOČ PRI LAJŠANJU BOLEČIN
IZBOLJŠANJE GIBLJIVOSTI SKLEPOV PRI REHABILITACIJI RAZLIČNIH POŠKODB
ZMANJŠANJE OTEKLINE
POMOČ PRI OKREVANJU POŠKODOVANIH MIŠIC, SKLEPOV, TETIV IN VEZI
PREPREČEVANJE POŠKODB V REKREATIVNEM IN VRHUNSKEM ŠPORTU